FOREST NORDIC RUNNING: proč a jak běhat s holemi v lese (+VIDEO)

les3_videoBěhání s holemi v lese je skvělou a přitom nevyužívanou variantou. Vidím pro něj tři hlavní důvody: řeší trénink v letních vedrech, šetří naše nohy a naruší náš běžecký stereotyp. Jak lesní nordic running vypadá názorně demonstruji pomocí videoukázky. Najdete ji dále v článku a při vší skromnosti: je velmi povedená!

Rovnou k uvedeným třem důvodům. V létě se často stává nepřítelem našeho běžeckého tréninku vedro, běhání na slunci nemusí být zrovna zdravé. Výborným řešením proto může být les, v němž je stín a přijatelnější teplota. Na mysli mám samozřejmě les „běhatelný“, ve kterém jsou dostatečně široké cesty a rozestupy mezi stromy (pozor na nízký hustý porost!).

Nordic running v lese ale oceníme i během dalších období roku, neboť kombinace hlíny s mechem a jehličím je pro běh s holemi přímo ideální. Na měkkém povrchu šetříme své klouby, šlachy a vazy nohou a dokonale využijeme „zapichovací efekt“ runningových holí. Je to balzám nejen pro tělo, ale i pro duši. V lese nebude na rozdíl od měst, silnic či cyklostezek naši běžeckou meditaci nikdo a nic narušovat.

les5_vyrez

O běhání s holemi to platí obecně, v jeho lesní variantě však vynikne ještě víc: nordic running je skvělým zpestřením běžecké přípravy a naruší náš tréninkový stereotyp. Se svým během si v prostoru lesa můžeme spontánně hrát, měnit rychlosti a směr. Náhodně slalomovat, nebýt odkázán jen na jednu cestu. Hole nás podrží, při zatáčení i přebíhání se na ně můžeme plně spolehnout. K „vyblbnutí“ nám v lese postačí i menší plocha, takže kilometr našněrujeme ani nevíme jak…

Vše vám bude úplně jasné, zkouknete-li následující videoukázku. Musím říci, že z ní mám obrovskou radost. Jako propagátora nového způsobu běhání mě těší dosavadní kladná hodnocení nordic runningu, jeho originalitu a pohlednost v tomto videu navíc zesilují zpomalené záběry. VIDEO – FOREST NORDIC RUNNING:

les10_video

Závěrem převážně nevážně: nebýt toho jednoho chybějícího r, mohlo by mé označení lesního holoběhu někomu evokovat Forresta. A spíše než Gumpa (tento retro běžec ještě mé hole neznal) Miloše Škorpila, protože Miloš toto „třetí jméno“ s oblibou používá na svém FB profilu. No ale zas tak daleko od pravdy nejsme, neboť Miloš doporučuje nordic running jako výborný doplněk běžeckého tréninku (viz třeba zde) a proto jej opět zařadil do programu svého běžeckého soustředění, za což mu patří mé poděkování.

:roll:

Příspěvek byl publikován v rubrice VIDEO - technika a jeho autorem je Milan Kůtek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*